Rebecca Johansson - Holistisk Näringsfysiolog

View Original

Anledningen till varför mina klienter dricker maskrosrots te dagligen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Svensk hälsokost

Maskrosor ses av många som något irriterande ogräs. Men som många inte vet så är maskrosen en fantastisk ört som har många fördelar, den kan vara användbar både i köket och i medicinskåpet. Hela örten är användbar! roten, de gröna bladen och blommorna innehåller hälsosamma egenskaper och kan användas för att göra allt från maskroste till super näringsrika sallader.

Bladen kan ångas, eller som jag rekommenderar är att äta dem råa. De har en jordisk, bitter smak som kan komplettera en mängd olika rätter, men jag föredrar bladen i sallader.

Maskros roten som jag använder mest av används i teer eller så kan du också hitta den pulveriserad och rostad för användning som kaffesubstitut.

Maskrosor innehåller en mängd näringsämnen! Bara 2 dl maskrosblad innehåller detta:

25 kalorier
42 milligram natrium
218 milligram kalium
5 gram kolhydrater
7 procent fibrer
535 procent vitamin K
111 procent vitamin A
32 procent vitamin C
5 procent vitamin B6
10 procent kalcium
9 procent järn
5 procent magnesium

Fördelarna:

1. Bra emot cancerceller

Flera studier visar att maskrosrot kan vara användbar vid förebyggande och behandling av cancer.
En studie från 2011 på University of Windsor i Kanada behandlades hudcancer celler med maskrosrot extrakt och de fann att cancercellerna minskade inom bara 48 timmars behandling.

Andra forskningar har även visat att maskrosrot kan hjälpa till vid behandling av leukemi, tarmcancer, bukspottkörtelcancer, bröstcancer och prostatacancer.

2. Bra för benhälsan 

Maskrosblad innehåller 10 procent av ditt dagliga intag av kalcium. Dessutom innehåller örten också stora mängder av K-vitamin, vilket är ett fettlösligt vitamin som spelar en viktig roll i ben- och hjärthälsa. Maskrosen innehåller över 500 procent av ditt dagliga värde av K-vitamin! Så maskrosor är utmärkt för att förhindra vitamin K-brist.

Vitamin K  är involverad i benmineralisering och blodkoagulering. Örten hjälper också till att upprätthålla hjärnans funktion och en hälsosam metabolism.

3 . Stödjer leversjukdom

Maskrosrot har många fördelar för din lever, den hjälper till att skydda levern så att den kan arbeta effektivt med reningen.
En studie av Department of Food and Nutrition vid Chonnam National University i Republiken Korea visade att maskrosrot extrakt förebygger skador på levern orsakad av alkohol. Dessa skyddande effekter beror på mängden antioxidanter som finns i maskrosroten samt förmågan att förebygga skador som orsakas av fria radikaler.

4. PMS

Denna ört gör också under för din hälsa om du lider av PMS, speciellt mensvärk Jag har skrivit en annan artikel om detta som du kan hitta här.

5. Bekämpar bakterier

Förutom sina många andra hälsofördelar har maskrosroten också antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att stoppa tillväxten av dåliga patogener som kan orsaka vissa sjukdomar. En studie i Irland som publicerades i Phytotherapy Research visade att maskrosroten var särskilt effektiv mot vissa bakteriestammar som är ansvariga för staph-infektioner och livsmedelsburna sjukdomar.

Här kan du köpa maskros roten för att göra te! 

GRATIS MINIKURS

Har du gått min gratis minikurs om att läka kroppen naturligt? Är du redo att få kunskaper om vad för kost du bör konsumera för en daglig läkning av kroppen? Denna minikurs visar dig vad du behöver veta. Klicka här för att anmäla dig gratis.

Referenser:

  1. K. M. Yoo, I. K. Hwang, and B. Moon. Comparative flavonoids contents of selected herbs and associations of their radical scavenging activity with antiproliferative actions in V79-4 cells. J. Food Sci., 74(6):419, 2009.

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21234313

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5341965/

  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3281857/

  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22647733

  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18425335

  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20347918

  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25644491