Underbara hälsofördelar med gurka
Många tror att gurkor enbart innehåller vatten och att de inte innehåller så många näringsämnen eller andra hälsofördelar. Detta är helt fel! ni bör äta gurka varje dag ;)
Gurka är sedan gammalt känt för en massa hälsofördelar. Gurkan är faktiskt en frukt och medlem av familjen Cucurbitaceae. Andra familjemedlemmar inkluderar zucchini och olika sorters melon. Gurkor tillhandahåller olika näringsämnen men är låg i kalorier, fett, kolesterol och natrium. Gurkor har en hög vattenhalt med en mängd spårmineraler som ger oss perfekt vätska i ett litet format. Gurka ger en kylande och utrensande effekt på vissa stressade organ och är mycket gott att äta i varmt väder. Mer om dess hälsofördelar nedan:
Gurka har en lugnande påverkan på blodet och levern. Levern är det viktigaste avgiftande organet som arbetar hårt för att naturligt ta bort gifter och avfallsmaterial från blodet och tarmen.
Gurkor är också en naturlig urindrivande föda. Detta betyder att gurkan kan hjälpa kroppen att producera mer urin för att driva ut gifter och avfall.
K-vitamin hjälper till med blodkoagulation, och det kan stödja benhälsa. Ca 2 dl hackad, oskalad, rå gurka ger 10,2 mikrogram vitamin K. K-vitamin r ett fettlösligt vitamin som fungerar med andra viktiga näringsämnen som kalcium och magnesium för att bevara starka ben. K-vitamin stödjer också en hälsosam metabolism, absorption av näringsämnen, hjälper till med hjärthälsa, hjälper till med blodkoagulation, stödjer neurologisk funktion och kan skydda mot cancer
Som medlem i Cucurbitaceae-familjen innehåller gurkor höga nivåer av bittersmakande näringsämnen, kända som cucurbitacin. Enligt en artikel i International Journal of Health kan dessa näringsämnen hjälpa till med att förebygga cancer genom att stoppa cancerceller från att reproducera sig.
2 dl oskalad gurka ger också 193 mg kalium och 17 mg magnesium.
Gurkor kan spela en roll i att kontrollera och förebygga diabetes. Den innehåller ämnen som kan hjälpa till att sänka blodsockret eller stoppa blodsockret från att stiga för högt. En teori är att cucurbitacins i gurka hjälper till att reglera insulinfrisättningen och metabolismen av leverglykogen, ett viktigt hormon vid bearbetningen av blodsocker.
Gurkor kan ha antiinflammatoriska fördelar.
Att applicera skivad gurka direkt på huden kan hjälpa till att svalka och lugna huden och minska svullnad och irritation. Gurka kan även lindra solbränna.
Gurka innehåller även B-vitaminer, A-vitamin och antioxidanter, inklusive en typ som kallas lignaner. Antioxidanter hjälper till att ta bort ämnen från kroppen som kallas fria radikaler. Vissa fria radikaler kommer från naturliga kroppsliga processer, och andra kommer från yttre påverkan, till exempel föroreningar. Om för många samlas i kroppen kan de leda till cellskador och olika typer av sjukdomar. Studier har föreslagit att lignanerna i gurka och andra livsmedel kan bidra till att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och flera typer av cancer.
Gurkor innehåller antioxidanter, inklusive flavonoider och tanniner, som förhindrar ansamling av skadliga fria radikaler och kan minska risken för kronisk sjukdom.
I synnerhet kan pektin, den typ av löslig fiber som finns i gurkor, bidra till att öka tarmrörelser och förbättrar matsmältningens hälsa.
Traditionellt har gurkor använts som ett naturligt huvudvärks- och smärtreducerande medel då gurkor bekämpar inflammation och svullnad.
Ät gurkan som den är eller gör färskpressad juice på den :) Men köp alltid ekologisk gurka då den är väldigt besprutad!
Referenser:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612419/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20614191
http://www.jarcp.com/3050-evaluating-the-potential-benefits-of-cucumbers-for-improved-health-and-skin-care.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429205/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26193861
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3019374/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25623312