Vad är skillnaden mellan matallergier och intolerans/känslighet?
Om du har samma reaktion på en viss mat varje gång du äter den - som orolig mage eller diarré - kanske du tror att du har en matallergi. Men det är mer sannolikt att du har en matintolerans.
Nyckeln är att förstå skillnaderna mellan matintolerans och matallergi, så att du är bättre förberedd på att hantera hur vissa livsmedel påverkar din kropp. Så vad är skillnaden?
Matintoleranser orsakar obehagliga och frustrerande symtom som olika magbesvär, medan symtomen på matallergier sannolikt är allvarligare och ibland till och med livshotande.
Vad är matallergier?
Vårt immunförsvar orsakar matallergier. När du smälter vissa typer av mat, reagerar immunsystemet på detta. Det kan leda från milda till allvarliga reaktioner som hudutslag, nässelfeber eller andningssvårigheter, beroende på hur allergisk du är mot just den maten eller ingrediensen. Några vanliga exempel är jordnötsallergi eller dammallergi.
Vanliga livsmedel som står för cirka 90 % av alla matallergier:
Ägg
Fisk och skaldjur
Mejerivaror
Jordnötter och även andra nötter som sashewnötter och valnötter
Soja
Vete
Efter att du har ätit en mat du är allergisk mot, uppträder symptomen vanligtvis snabbt - inom 30 minuter till två timmar. Den här typen av reaktion kan vara dödlig om den inte behandlas omedelbart.
Symtom på matallergi
Du kan se symptomen på din hud, till exempel:
Utslag
Nässelutslag på delar av din kropp
Smärta i bröstet
Kliande hud
Svullnad av läppar, tunga eller svalg
Symtom inkluderar:
Har svårt att svälja
Andningssvårigheter t.ex. astma eller väsande andning
Du kan uppleva ett snabbt blodtrycksfall och ansiktet eller ögonen kan svullna upp.
Du kan även ha en allvarlig reaktion, Anafylaxi, som kräver läkarvård.
Vad är matintolerans/känslighet?
Ibland hör du folk säga att en viss mat "inte kommer överens" med dem. Kanske skapar mjölkprodukter gaser i magen, så de undviker mejerier helt och hållet. Men vad betyder det och vad beror det på?
En matintolerans uppstår när din kropp inte riktigt kan bryta ner en viss mat eller ingrediens. Laktosintolerans, till exempel, är resultatet av en enzymbrist som hindrar din kropp från att korrekt bryta ner laktos, ett mjölksocker. Förresten, visste du att ca 75% av befolkningen kan inte bryta ned laktos (ett tecken på att vi inte är skapta för kossans mjölk). Vi är skapta för mänsklig mjölk ;)
Symtom kan vara obekväma, men de är inte livshotande. Symtom på matintolerans börjar vanligtvis inom några timmar och inkluderar:
Diarre
Gaser och uppblåsthet
Halsbränna
Illamående
Magont
Orolig mage
Huvudvärk
Irritation
Brännande hud
Svettningar
Du bör inte känna något i din mage efter att du har ätit! Många gånger så beror intoleranser och känslighet mot vissa livsmedel på en obalans i kroppen. Känner du något obehag så kontakta mig och jag kan hjälpa dig till en fullt fungerande mage.