Rebecca Johansson - Holistisk Näringsfysiolog

View Original

Veganskt och glutenfritt bröd -majsfri, oljefri, sojafri, jästfri och grynfri

Vi älskar bröd, ja menar... vem gör inte det? Svårt att hitta ett recept med bra innehåll och som är gott!!  Och ett recept som jag kan ge mina klienter.

Detta har just allt det jag beskrev 😍 

Det började med att min man ville ha hamburgare bröd. Men de du kan köpa i butikerna skriker kemikalier och gluten, så ett stort nej!! 

Så min man experimenterade lite i köket och en dag kom dessa frukost bullar ut från ugnen. Första tuggan och jag och min man dansade i köket 💃🕺 Så glada blev vi!! 

De ser inte speciella ut, men det är dom!

Nu gör min man dessa bröd bullar åt mig varje helg :)

Här kommer receptet!

 

Bröd

8 goa, fluffiga frukost bullar

  • 1 3/4 dl mandlar

  • 5 msk psyllium husk

  • 3 msk pumpa frön

  • 1 msk sesamfrö

  • 1 tsk bakpulver

  • 3/4 tsk salt

  • 2 dl kokt vatten

  • 3 msk linfrö “ägg”

  • 2 tsk lönnsirap (eller kokos socker)

Gott att tillsätta vitlök, timjan eller rosmarin också, ni får testa er fram :)

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Kör linfröna i blendern till ett mjöl. Blanda mjölet med 9 msk vatten. (Detta är ägget). Låt det stå i 15- 20 minuter.

3. Blanda alla torra ingredienser. Vi kör detta i blendern så allt blir mjöl (mandlar, pumpafrön, sesamfrön, bakpulver och salt). För över i en skål och tillsätt psyllium. Blanda. 

4. Tillsätt de våta ingredienserna i mjölblandningen. Blanda ihop allt på en gång, ca 2 min till en kladdig massa.

4. Forma till 8 bollar. Lägg dem på bakplåtspapper och baka i ugn i 50-55 min.

5. De blir bruna och fina på toppen och fluffiga i mitten. Låt dom svalna innan du skär i dem! Viktigt, annars blir dom kladdiga! 

Njut 😍