Rebecca Johansson - Holistisk Näringsfysiolog

View Original

Vegansk Indisk Chaat

Detta är en rätt jag inte kan säga om den liknar den Indiska versionen då jag är vegan. Men den här rätten är absolut min favorit bland allt annat gott jag äter!! Det är som en potatissallad, men den är söt och krämig med potatis och kikärtor med en smak som verkligen lugnar mina smaklökar. Rätten känns tröstande utan att vara ohälsosam och fettig. Helt fettfri är denna rätt med enbart godsaker :) Ett måste att testa i alla fall!

Man lär göra denna rätt i lite olika steg. Men jag visar dig nedan, se bara till att du har ingredienserna så flyter det andra på med fart :)

För 2 personer

Recept:

  • 8-10 potatisar (beroende på hur hungriga ni är)

  • 2 rödlök

  • 2 tomater

  • 1 tetra pack kikärtor

Salsa:

  • 1 kruka koriander (hacka innan matberedaren!)

  • ca 7 mynta blad

  • 1 hel röd paprika

  • 1 dl fryst kubad mango

  • 1 tsk vitlökspulver

  • 1 tsk kokossocker

  • 1/4 tsk chili flingor

  • 2 msk färsk pressad citron juice

Brun klet (godaste kletet någonsin!!)

  • 20 dadlar (blötlägg dessa några timmar)

  • 1 tsk tamarind (mycket viktig ingrediens!)

  • 1 tsk paprika pulver

  • 2 msk färsk pressad citronjuice

  • 1/2 tsk ingefära pulver

  • 1/4 tsk cayenne pulver

  • 1/4 tsk svartpeppar

  • 2 tsk tandori masala

  • 1 tsk kokossocker

  • 1/4 tsk salt

  • 1 tsk spiskummin

  • 1/2 tsk garam masala


Gör så här:

  1. Börja med att skära potatisarna i lämpliga små bitar. Lägg ut på bakplåtspapper och krydda rejält med spiskummin. In i ugn på 200 grader tills färdig, ca 30 min.

  2. Under tiden gör du allt annat. Hacka tomaterna och rödlöken i små bitar och dela upp i två olika skålar (de skålar ni kommer att äta ur).

  3. Skölj kikärtorna och dela innehållet och lägg i skålarna.

  4. Ta fram matberedaren. Blanda allt till salsan. Viktigt att du hackar koriandern innan matberedaren annars är det lätt att den klumpar ihop till en boll och det går knappt att äta salsan. Tillsätt alla ingredienser och kör till en “salsa konsistens”. När klart, dela på innehållet och lägg i vardera skål med tomaten och rödlöken. Gör ren matberedaren till nästa steg.

  5. Dags för det goda bruna kletet. Häll av vattnet från dadlarna och tillsätt sedan dadlar och alla ingredienser för det bruna kletet i matberedaren. Kör till ett klet. Se bild. Dela på innehållet och tillsätt i vardera skål med resten.

  6. När potatisen är klar, tillsätt dessa i vardera skål. Lika mycket i varje skål.

  7. Nu ät! blanda allt till en stor sörja och njut av fulla muggar :) Jag hoppas du kommer att älska denna rätt lika mycket som jag gör!