Rebecca Johansson - Holistisk Näringsfysiolog

View Original

Rå hummus

Groddar är näringsmässiga bomber. De innehåller antioxidanter i höga halter som slåss mot de skador som de fria radikalerna ställer till med. Fria radikaler är ämnen som produceras i kroppen och som förstör cell vävnaderna samtidigt som de påskyndar åldringsprocessen. Groddar innehåller också massor av vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer och fibrer. 

Att grodda gör man genom att fröer blötläggs i vatten, då frigörs stora mängder enzymer och näringsinnehållet ökar.

För detta recept:

Kikärtorna blötläggs i vatten första natten ca 8 timmar. Sedan sköljer du dem på morgonen och låter dom stå fuktiga under dagen. På kvällen sköljer du dem igen och du gör samma procedur nästa dag tills de får fina svansar. Under dag 2 kan du göra hummusen.

Recept:

  • 4 dl groddade kikärtor

  • 2 msk tahini

  • 1-2 vitlök

  • Juice från 1-2 citroner

  • 1 msk spiskummin

  • en handfull koriander

  • 1/2 tsk chili flingor

  • Herbamere salt och svartpeppar

  • Vatten till rätt konsistens (börja med 1/2 dl vatten och öka till önskad konsistens)

Blanda alla ingredienser i din matberedare till en jämn fin hummus.

Njut och bara känn dig super hälsosam ;) gott som grönsaksdipp eller som pålägg!

Intresserad av fler recept?