Hur kan man få bättre sömn?

Våra kroppar behöver sömn för att vila och ladda. Utan tillräckligt med sömn ökar vi vår risk för att utveckla allvarliga hälsoproblem. Sömnbrist har varit en av orsakerna till fetma, högt blodtryck och Alzheimers sjukdom mm. Att minska på koffein, minska på alkoholintaget och att hålla sig aktiv under dagen och upprätthålla bra rutiner kan alla vara en bra början till en god natts sömn. Men bevis tyder på att en hälsosam diet även spelar en stor roll.

En ny studie fann att en kost som är rika på fibrer och låg på mättat fett kan leda till en mer djupare och hälsosammare sömn. Det är inte ovanligt att människor som har förbättrat sin kost rapporterar att de känner sig energiska under dagen och sover bättre på natten.

Så varför är växtbaserade livsmedel så fördelaktigt för sömnen?

Komplexa kolhydrater stimulerar frisättningen av serotonin - en neurotransmittor som lugnar din hjärna och hjälper dig att sova. Så att bygga din middag runt stärkelserika livsmedel, som ris, potatis, grönsaker, kommer att hjälpa dig att sova och att sova hela natten. Även om många tror att måltider med högt protein är nyckeln till att få en god natts vila, är det inte sant. Livsmedel med höga proteiner blockerar hjärnans förmåga att producera serotonin. Eftersom livsmedel med högt protein innehåller fler aminosyror trängs tryptofan (aminosyran som så småningom förvandlas till serotonin) ur hjärnan. Som ett resultat kommer livsmedel med högt protein innehåll att hålla dig vaken. Växtbaserade livsmedel med högt protein, som bönor och linser, är mycket näringsrika. Men om du har svårt att sova kan du prova att äta dessa livsmedel tidigare på dagen. Du kommer att känna dig mer vaken under dagen, och att välja kolhydrater senare kan hjälpa dig att vila på natten.

GRATIS MINIKURS

Har du gått min gratis minikurs om att läka kroppen naturligt? Är du redo att få kunskaper om vad för kost du bör konsumera för en daglig läkning av kroppen? Denna minikurs visar dig vad du behöver veta. Klicka här för att anmäla dig gratis.

Referenser:

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160114213443.htm

https://www.pcrm.org/