Vegansk och gluten fri lasagna
Under vårat tak tillreds det mycket gott under helgerna... och en kväll kände jag att jag ville så gärna ha lasagne! Men alla recept jag kollade på innehåller oljor...soja...och annat jag gärna inte äter. Så jag kom på mitt eget recept. Super enkelt och gott! Säger iallafall min man ;)
"Färsen" är gjord på svamp och plattorna är upp till er... Gluten fria lasagne plattor eller zucchini skivor går bra.
😊 Detta recept ger en stor form av lasagne. Kanske för ca 4-6 personer. Svårt att säga då jag och min man delade på allt 😉
Sås
750 gram svamp (blandning av färska champinjoner och portobello)
Krossade tomater, 2 1/2 förpackning (390 gram tetra pack förpackning)
4 soltorkade tomater (Ica´s ekologiska märke, utan oljor)
1 tsk Svartpeppar
ca 1 msk Paprikapulver
Herbamere salt
1 handfull Basilika blad
4 vitlök
1 gul lök
1-2 tsk kokos socker
Vit Sås
6 dl cashew (blötlagda över natten)
4 vitlök
Handfull av basilika blad
Salt och svartpeppar
Vatten till rätt konsistens
1 msk Näringsjäst (bara om du vill)
Gluten fria Lasagneplattor eller zucchini
Gör så här:
Hacka vitlök och gul lök i bitar. Stek detta i lite vatten.
Hacka svampen i väldigt små bitar, (tänk på hur en färs ser ut).
Blanda ned svampen i löken och vitlöken.
Lägg nu till krossade tomater och krydda efter behov. Oftast behövs det mycket kryddor då det blir mycket sås!! Tillsätt även sockret. Känns såsen för tjock tillsätt mer krossade tomater eller vatten.
Såsen
Skölj de blötlagda nötterna och ha ner dem i din matberedare. Tillsätt kryddor och vatten till rätt konsistens. Tänk sås...inte pudding 😉 kör i några minuter så att såsen blir slät och fin.
Lasagne
Börja först med tomatsås i botten. Väldigt tunnt lager! Sedan vit sås och sedan plattor som täcker. Varva detta i flera omgångar. Avsluta med tomatsås.
In i ugn på ca 200 grader i 50 min.
Njut!! 🤤