Vegansk söt curry gryta

20191101_105237.jpg

Denna gryta är fantastiskt krämig och naturligt söt från rotfrukter. Här gäller det att du som tillagar är van med att experimentera lite i köket, för den blir olika varje gång jag gör den, men ändå så god :)

Detta är till en stor gryta på ca 4 personer.

GRYTA

  • 2 gula lökar

  • 4 vitlök

  • 1 1/2 msk curry

  • 1 msk paprika pulver

  • 1/2 tsk chili flakes

  • svartpeppar och herbamare salt

  • 1 msk ingefära pulver

  • 2 palsternacka

  • 1-2 söt potatisar

  • 1 kålrot

  • 1/2 pumpa

  • 1 tetra pack kikärtor (valfritt)

  • 1 liter vatten

  • 1 kruka koriander

  • 2 nävar färsk spenat

  • 125 gram svamp (valfritt)

SÅS:

  • 1 dl cashew nötter (blötlagda över natten)

  • 2 dl vatten

  • 2 soltorkade tomater (utan olja)

Gör så här:

  1. Hacka lök, vitlök och svamp. Stek detta i vatten med alla kryddor tills genomstekt och mjukt.

  2. Skala de rot frukter som behövs. Hacka alla rotfrukter i tärningar och lägg dessa i en stor gryta. Slå på vattnet. Låt detta koka tills allt är mjukt och tillsätt det stekta från punkt 1. Låt allt koka tills vattnet är nästan borta. Smaka av och se till att kryddningen är bra, det kan hända att du behöver mer av alla kryddor.

  3. Gör såsen. Kör cashew, vattnet och soltorkade tomaterna i blendern några minuter så att det blir en slät smet.

  4. Hacka koriandern och förebered kikärtorna (slå av vattnet)

  5. När grytan med rotfrukterna inte innehåller mer vatten eller ytterst lite, tillsätter du såsen, kikärtor, hackad koriander och spenaten. Rör om och värm upp. Sedan klart!

  6. Min man tycker om denna gryta med ris, jag tycker om utan. Vi är alla olika. Men krämigt god är den! :)