Det finns många studier om vilken kost vi bör konsumera för att hålla oss unga och framförallt se yngre ut! Jag tror att vi alla vet att vi bör konsumera mer frukt och grönsaker, men vad bör vi skära ut från kosten? Måste vi äta mindre kalorier?
Detta handlar om protein och hur vi kan på bästa sätt undertrycka enzymet TOR. Jag har skrivit om TOR i tidigare artiklar.
Den första omfattande och jämförande meta-analys studien om att äta mindre.
Studien visade att ett lägre proteinintag är viktigare för livslängden än färre kalorier. Faktum är att bara minska mängden protein, utan några förändringar i kalorimängden, har visat sig ha liknande effekter som minskat kalori intag.
Detta är bra nyheter, för att en kost med mindre protein är lättare och hälsosammare att upprätthålla än att minska på kalorierna och det har visat sig vara kraftfullare, eftersom kosten undertrycker både TOR enzymet och IGF-1.
Och vissa proteiner är sämre än andra på grund av aminosyran, Leucin. Leucin verkar bidra till den största effekten på TOR enzymet. Faktum är att bara skära ner på kosten som innehåller mest Leucin kan vara nästan lika effektiv som att skära ner på allt protein.
Så var hittar vi leucin?
Leucin hittar du i animaliska livsmedel: ägg, mjölk och kött, inklusive kyckling och fisk, medan växter har mycket mindre av leucin: frukt, grönsaker och bönor.
För att nå leucinintaget från mejeri eller kött skulle vi behöva äta ca nio kilo kål eller 100 äpplen. Dessa beräkningar visar de extrema skillnaderna i leucinmängder av en "vanlig kost" jämfört med en "växtbaserad diet."
Detta kan också hjälpa till att förklara det långa livet hos populationer som i Okinawa Japan, som har ungefär hälften av vår dödlighet. Den traditionella Okinawan-kosten är på cirka 10% protein, och praktiskt taget inget kolesterol eftersom de mest äter växter. Endast 1% av deras kost är fisk; kött, ägg och mejeriprodukter, mindre än en procent, vilket motsvarar en stek i månaden eller ett ägg varannan månad. Deras livslängd är kanske den högsta livslängden formellt beskriven befolkning i historien.
Detta kan vara lite närmare ett svar på mysteriet om varför populationer som äter växtbaserade dieter lever längst.
GRATIS MINIKURS
Har du gått min gratis minikurs om att läka kroppen naturligt? Är du redo att få kunskaper om vad för kost du bör konsumera för en daglig läkning av kroppen? Denna minikurs visar dig vad du behöver veta. Klicka här för att anmäla dig gratis.
Referenser:
L Yan, R. F. Lamb. Amino acid sensing and regulation of mTORC1. Semin Cell Dev Biol. 2012 23(6):621 - 625.
X Wang, C G Proud. Nutrient control of TORC1, a cell-cycle regulator. Trends Cell Biol. 2009 19(6):260 - 267.
SH Lee, KJ Min. Caloric restriction and its mimetics. BMB Rep. 2013 46(4):181-187.
K Morris, American Nursing Association. Live long and prosper. Ohio Nurses Rev. 2013 88(4):10-11, 13.
SC Johnson, PS Rabinovitch, M Kaeberlein. mTOR is a key modulator of ageing and age-related disease. Nature. 2013 493(7432):338 - 345.
S Davinelli, DC Willcox, G. Scapagnini. Extending healthy ageing: nutrient sensitive pathway and centenarian population. Immun. Ageing. 2012 9:9.
SJ Simpson, D Raubenheimer. Macronutrient balance and lifespan. Aging (Albany NY). 2009 1(10):875 - 880.
J Gallinetti, E Harputlugil, JR Mitchell. Amino acid sensing in dietary-restriction-mediated longevity: Roles of signal-transducing kinases GCN2 and TOR. Biochem J. 2013 449(1):1 - 10.
S Nakagawa, M Lagisz, KL Hector, HG Spencer. Comparative and meta-analytic insights into life extension via dietary restriction. Aging Cell. 2012 11(3):401 - 409.
UN Das. When less is adequate: Protein and calorie restriction boosts immunity and possibly, longevity--but how and why? Nutrition. 2009 25(9):892 - 895.
L Fontana, L Partridge, VD Longo. Extending healthy life span--from yeast to humans. Science. 2010 328(5976):321 - 326.
DC Willcox, BJ Willcox, H Todoriki, M Suzuki. The Okinawan diet: health implications of a low-calorie, nutrient-dense, antioxidant-rich dietary pattern low in glycemic load. J Am Coll Nutr. 2009 28 (Suppl 500S - 516S).
B J Willcox, D C Willcox, H Todoriki, A Fujiyoshi, K Yano, Q He, J D Curb, M Suzuki. Caloric restriction, the traditional Okinawan diet, and healthy aging: the diet of the world's longest-lived people and its potential impact on morbidity and life span. Ann. NY Acad Sci. 2007 1114(1):434 - 455.
R Pallavi, M Giorgio, P G Pelicci. Insights into the beneficial effect of caloric/ dietary restriction for a healthy and prolonged life. Front Physiol. 2012 3:318.
A J Dirks, C Leeuwenburgh. Caloric restriction in humans: potential pitfalls and health concerns. Mech. Ageing Dev. 2006 127(1):1 - 7.
B C Melnik. Leucine signalling in the pathogenesis of type 2 diabetes and obesity. World J Diabetes. 2012 3(3):38 - 53.
M F McCarty. mTORC1 activity as a determinant of cancer risk--rationalizing the cancer-preventive effects of adiponectin, metformin, rapamycin, and low-protein vegan diets. Med Hypotheses 2011 77(4):642 - 648.
G E Fraser, D J Shavlik. Ten years of life: Is it a matter of choice? Arch Intern Med. 2001 161(13):1645 - 1652.