Behöver vi ta Omega 3 tillskott?

Enligt två av de mest trovärdiga hälso myndigheterna, Världshälsoorganisationen (W.H.O) och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet bör vi få minst en halv procent av våra kalorier från den korta kedjan omega-3 ALA. En halv procent! Det är enkelt:

Det räcker med att du tar 1 matsked krossade linfrön för detta. Vår kropp kan sedan ta den korta kedjan omega-3 och förlänga den till långa kedjan omega-3 EPA och DHA som finns i fiskfett.

Kostillskott med Fiskolja har vuxit till en multibillion industri, tack vare till delvis American Heart Associations, rekommendationer att personer med hög risk för hjärtsjukdomar borde ta omega-3-fiskolja.

Men, flera studier visar att fiskolja tycks vara värdelös när det gäller att förebygga hjärtsjukdomar.

Hur började denna rekommendation om att vi behöver Omega 3?

Detta handlar om gamla "studier" om en låg förekomst av kranskärlssjukdomar bland Eskimås, då danska forskare, Bang och Dyerberg bekräftade en mycket låg förekomst av hjärtinfarkt hos befolkningen. Men det är inte riktigt sant.

Så, varför fortsätter denna myt bland många forskare? Artiklar som fortfarande hänvisar till Bang och Dyerbergs hälso studier som bevis på att Eskimås har låg förekomst av hjärtsjukdom, representerar antingen felaktig tolkning av studiens resultatet eller ett exempel på vad som kallas bekräftelse bias. Det vill säga när människor vrider på information för att bekräfta sina förutbestämda resultat. Vad hände? Jo, efter denna “studie” skrevs tusentals artiklar om de påstådda fördelarna med omega-3 fettsyror och vi har nu en miljard dollar industri som säljer fiskolja kapslar och miljontals människor som tar dessa, allt baserat på en hypotes som var ifrågasättande från början.

Faktum är att de har aldrig undersökt Eskimås hjärt- och kärl status; vi bara accepterade den tvivelaktiga studien från 30- talet.  Faktum är att vi har fryst Eskimå mumier 1000 år gammal med åderförkalkning. En annan för 500 år sedan, en kvinna på endast 40-år med åderförkalkning i hennes aorta och kransartärer. Bevis från riktiga kliniska undersökningar och obduktioner är att de har samma kranskärlssjukdomar som icke-eskimå populationer, och faktiskt har dubbelt så stor dödlighet och lever inte särskilt länge.

Endast växter kan syntetisera omega-3 och omega-6 fetter.

Fetter är gjorda av kedjor av kol (C) som skiljer sig i längd och antal, och positionerna för dubbelbindningar (en kemisk term för dubbelbindning mellan kolatomer). Djur kan inte skapa dubbelbindningar efter det tredje och sjätte kolet på kedjan. Endast växter kan göra detta arrangemang. Resultatet är att endast växter kan syntetisera omega-3 och omega-6 fetter. Dessa benämns "essentiella fetter". Vi måste liksom alla andra djur få dessa essentiella fetter direkt genom att äta växter eller genom att äta djur som åt växterna och lagrade dessa fetter i deras vävnader (låter inte vettigt i mina öron). Varför gå genom djuret för fettet när du kan äta födan direkt? Till exempel kan du köpa omega-3-fetter från alger eller från fisk- men grejen är den att fisk kan inte syntetisera denna typ av fett, så igen....  varför äta fisken för att nå omega 3 från algerna? 

Varför vi inte bör konsumera fisk eller dess oljor i form av kapslar

Fiskolja, även renad ("destillerad") fiskolja, har visat sig vara förorenad med tungmetaller, och andra föroreningar, så mycket att lax, sill och tonfisk överskrider det dagliga intaget av toxiner. Detta kan hjälpa till att förklara de studier som funnit negativa effekter av fiskförbrukningen på kognitiv funktion hos vuxna och barn.

Tack och lov kan du få fördelarna utan riskerna genom att ta långkedja omega-3s från alger istället, vilket är där fisken i första hand får det från början. Genom att få EPA och DHA direkt från källan längst ner i livsmedelskedjan behöver man inte oroa sig för gifter.  Faktum är att algerna som används för kosttillskott bara odlas i tankar och aldrig ens kommer i kontakt med havet.

... ät direkt födan som innehåller dessa fetter. Det finns ingen ursäkt längre att äta fisk!

Brist på essentiella fetter är faktiskt okänd

I våra kroppar används dessa växtbaserade, viktiga fetter för många ändamål, inklusive bildandet av alla cellmembran och syntesen av kraftfulla hormoner. Den mängd fett människan behöver är väldigt liten, och även de mest grundläggande dieterna ger tillräcklig linolsyra för att uppfylla vårt krav, vilket uppskattas vara 1-2% av kostens energi. Därför är det i praktiken om "essentiell fettsyra brist" väldigt liten.

Växten (nöten, oliver, alger) i sig själv ger ett överflöd av viktiga fetter som levereras i en perfekt utformat paket med alla näringsämnen som vi behöver och är mycket bättre för hälsan.

Men ration mellan Omega 3 och Omega 6?

Vissa talar om brist på den rätta ration mellan Omega 3 (fett från växtriket) och Omega 6 (transfetter, animaliskt fett) av essentiella fetter och tror att många av våra vanliga kroniska sjukdomar är resultatet av denna obalans. Detta skiljer sig helt från sanningen då en riktig brist på essentiella fettsyror leder till:

  • Förlust av hår

  • Skaliga utslag

  • Dålig sårläkning,

  • Ökad känslighet för infektion,

  • Tillväxtfördröjning hos spädbarn och barn

Bara tänk på det ur ett naturlig perspektiv.  Ska vi växtätare kunna hålla reda på denna balans mellan fetter? Är det naturligt att vi ska behöva fundera på balansen? Inte tänker väl apan på hur många bananer han äter, nope, han bara äter. Precis som vi växtätare också bör göra. Ät mängder av frukt, grönsaker och alger dagligen och du får i dig det du behöver. Det är när du äter bearbetad, snabb mat och mycket fetter som du bör oroa dig för din hälsa.

Tror du att du är låg på Omega 3 rekommenderar jag dig att ta denna alg omega dagligen. 

GRATIS MINIKURS

Har du gått min gratis minikurs om att läka kroppen naturligt? Är du redo att få kunskaper om vad för kost du bör konsumera för en daglig läkning av kroppen? Denna minikurs visar dig vad du behöver veta. Klicka här för att anmäla dig gratis.

Referenser: 

Fats and fatty acids in human nutrition. Report of an expert consultation. FAO Food Nutr Pap. 2010;91:1-166

D Benton, R T Donohoe, D E Clayton, S J Long. Supplementation with DHA and the psychological functioning of young adults. Br J Nutr. 2013 Jan 14;109(1):155-61.

C M Milte, N Sinn, P R Howe. Polyunsaturated fatty acid status in attention deficit hyperactivity disorder, depression, and Alzheimer's disease: towards an omega-3 index for mental health? Nutr Rev. 2009 Oct;67(10):573-90.

J Greene, S M Ashburn, L Razzouk, D A Smith. Fish oils, coronary heart disease, and the environment. Am J Public Health. 2013 Sep;103(9):1568-76.

J M Geleijnse, E J Giltay, D Kromhout. Effects of n-3 fatty acids on cognitive decline: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in stable myocardial infarction patients. Alzheimers Dement. 2012 Jul;8(4):278-87.

J Greene, S M Ashburn, L Razzouk, D A Smith. Letters re: Fish oils, coronary heart disease, and the environment, Letters, e4-5, Am J Public Health. 2013 Nov;103(11).

D W Kastner, D R Van Wagoner. Diet and atrial fibrillation: does α-linolenic acid, a plant derived essential fatty acid, have an impact? J Am Heart Assoc. 2013 Feb 22;2(1):e000030.

C Bergkvist, M Kippler, S C Larsson, M Berglund, A Glynn, A Wolk, A Åkesson. Dietary exposure to polychlorinated biphenyls is associated with increased risk of stroke in women. J Intern Med. 2014 Sep;276(3):248-59.

D R Jacobs Jr, J Ruzzin, D H Lee. Environmental pollutants: downgrading the fish food stock affects chronic disease risk. J Intern Med. 2014 Sep;276(3):240-2.

W J Crinnion. Polychlorinated biphenyls: persistent pollutants with immunological, neurological, and endocrinological consequences. Altern Med Rev. 2011 Mar;16(1):5-13.

D H Lee, D R Jacobs Jr. Inconsistent epidemiological findings on fish consumption may be indirect evidence of harmful contaminants in fish. J Epidemiol Community Health. 2010 Mar;64(3):190-2.

A Wallin, D Di Giuseppe, N Orsini, P S Patel, N G Forouhi, A Wolk. Fish consumption, dietary long-chain n-3 fatty acids, and risk of type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of prospective studies. Diabetes Care. 2012 Apr;35(4):918-29.

J Ruzzin, D R Jacobs. The secret story of fish: decreasing nutritional value due to pollution? Br J Nutr. 2012 Aug;108(3):397-9.

G Vannice, H Rasmussen. Position of the academy of nutrition and dietetics: dietary fatty acids for healthy adults. J Acad Nutr Diet. 2014 Jan;114(1):136-53.

M R Flock, W S Harris, P M Kris-Etherton. Long-chain omega-3 fatty acids: time to establish a dietary reference intake. Nutr Rev. 2013 Oct;71(10):692-707.

P E Marik, J Varon. Omega-3 dietary supplements and the risk of cardiovascular events: a systematic review. Clin Cardiol. 2009 Jul;32(7):365-72.

K Lane, E Derbyshire, W Li, C Brennan. Bioavailability and potential uses of vegetarian sources of omega-3 fatty acids: a review of the literature. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(5):572-9.

J G Fodor, E Helis, N Yazdekhasti, B Vohnout. "Fishing" for the origins of the "Eskimos and heart disease" story: facts or wishful thinking? Can J Cardiol. 2014 Aug;30(8):864-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25064579

P Bjerregaard, T K Young, R A Hegele. Low incidence of cardiovascular disease among the Inuit--what is the evidence? Atherosclerosis. 2003 Feb;166(2):351-7.

J Dyerberg, H O Bang, N Hjorne. Fatty acid composition of the plasma lipids in Greenland Eskimos. Am J Clin Nutr. 1975 Sep;28(9):958-66.

I M Rabinowitch. Clinical and Other Observations on Canadian Eskimos in the Eastern Arctic. Can Med Assoc J. 1936 May;34(5):487-501.

E C Rizos, E E Ntzani, E Bika, M S Kostapanos, M S Elisaf. Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2012 Sep 12;308(10):1024-33. doi: 10.1001/2012.jama.11374.

R De Caterina. n-3 fatty acids in cardiovascular disease. N Engl J Med. 2011 Jun 23;364(25):2439-50.